Bouwen aan een duurzame toekomst | BDO

April 2023

Giel Biersteker heeft inmiddels meer dan 25 jaar ervaring op gebied van het renoveren en nieuwbouwen van bijgebouwen uit de Food & Flowersector. Samen met een team van 50 medewerkers en en een grote groep onderaannemers realiseert hij inmiddels voor een wijdere klantengroep, zowel nationaal als internationaal. Daarnaast kan je ook bij Biersteker terecht voor het saneren en vervangen van asbest en het installeren van zonnepanelen. Ook heeft Biersteker een serviceafdeling in het leven geroepen voor onderhoud, advies, inspecties en meer.

04a ReneSchotanus 2181 biersteker min

Frank: Ik volg Biersteker al lange tijd en gebruik ze vaak als voorbeeld van een duurzame ondernemerschap. Hoe is dit begonnen?

Giel: We legden al in 2009 zonnepanelen op ons eerste pand. Dat was nieuwe techniek op het gebied van bebouwing en een behoorlijke investering. Leveranciers stonden ook nog niet te trappelen om duurzame technologie te overwegen. We moesten veel zelf ontwikkelen. Maar ik ben oprecht geïnteresseerd in innovatie en de voordelen ervan, en ik denk dat dit de sleutel is tot succes. Nu worden we veelvuldig benaderd wanneer er gebouwen verduurzaamd moeten worden, zowel voor nieuwbouw als bestaande complexen. Ons meest recente pand uit 2019 is hiermee een goed voorbeeld.

Frank: Verduurzaming stuit veelal op hoge aanvangskosten, maar door de vele stijgende energieprijzen is er inmiddels een aanzienlijke ommekeer. Wat is jouw kijk hierop?

Giel: Ik begrijp dat financiële aspecten invloed hebben op verduurzaming, maar ik benadruk ook de andere voordelen ervan. In ons pand is geïnvesteerd in een plafond-verwarmings- en koelingssysteem, waardoor het comfort aanzienlijk toeneemt. Bovendien draag je bij aan klimaatdoelen en heb je oog voor mensen en de omgeving, wat ik belangrijk vind als ondernemer. Dit merk je bij ons terug, in kleine dingen zoals planten en fruit op het werk, maar ook in grotere initiatieven zoals onze eigen sportruimte en de sportlessen die we aanbieden. We willen onze werknemers fit en vrolijk houden.

Frank: Dat is inderdaad heel modern ondernemerschap. Je doet wat je hart je ingeeft en hebt er ook nog commercieel voordeel bij. 

Giel: Ja, wat we doen, komt echt vanuit ons hart. Zo gaan we binnenkort 36 prefab-woningen bouwen om iets te doen aan de woningnood. Deze woningen zijn compact, compleet en betaalbaar, ideaal voor starters dus. Ook zijn ze energieneutraal en circulair: de fundering, constructie, gevels en vloeren kunnen later weer worden gebruikt. Daarnaast bieden we ook service om zo meer duurzaamheid te bevorderen. Want met goed onderhoud gaat een product langer mee.