• Duurzaamste pand van Westland
  • Energieneutraal
  • 600 zonnepanelen
  • Grijswatersysteem

Gewoon Biersteker

 

Biersteker Bouw, Dak- en Geveltechniek is eind 2020 verhuisd naar het nieuwe pand op bedrijventerrein Elsenbos in Honselersdijk. De bouw realiseerde Biersteker samen met een aantal gerenommeerde partners. 

Dat het pand uniek wordt in zijn soort is inmiddels een feit. Met partners op het gebied van onder andere verwarmen, koelen, installatietechniek en dak- en gevelbekleding zijn we echt een stap verder gegaan. Door samen te kijken hoe er nóg slimmer met materialen om gegaan kon worden, werden de partners ook weer uitgedaagd om met innovaties te komen waar ze eerder niet aan gedacht hadden. Al deze innovaties komen in beeld in de videoserie #bierstekerbouwtbewust met Giel Biersteker én partners in de hoofdrol. In deze 9-delige videoserie ligt de nadruk op samenwerking in de sector als basis voor duurzame en innovatieve bouwprojecten.

In de diverse afleveringen van de videoserie wordt er een inkijkje gegeven in de bijzondere technieken en materialen die voor de nieuwbouw zijn gebruikt. In de eerste aflevering vertellen IKO Maasdak en IsoBouw wat er zo bijzonder is aan de duurzame materialen die zij gebruiken. In de daar opvolgende afleveringen vertellen partners: Hoogwerkt, Verkade Klimaat, Kuyvenhoven Elektrotechniek, Meer Gevelsystemen, Weverling Groenproviders, SolarNRG, Krion, Solid Factory en Schwagermann waarom zij onder andere de samenwerking zijn aangegaan met Giel Biersteker.
Een proces van maanden samengevat in een aantal pakkende en prikkelende video’s met een lengte van enkele minuten. Kijkers moeten na het zien van het filmpje het idee hebben ‘daar kan ik wat mee’.

 

Toen op 1 januari 2015 een grote brand op bedrijventerrein De Woerd het toenmalige bedrijfspand van Biersteker onherstelbaar beschadigde, zette het bedrijf in één jaar tijd een nieuw energie- en klimaatneutraal bedrijfsgebouw neer. Al een paar jaar later begon die nieuwe jas te knellen en kocht Biersteker een stuk grond op het terrein Elsenbos. Voor Giel stond direct vast: het nieuwe pand moest niet alleen groter worden, maar vooral ook nog duurzamer!

Ambitieus bouwplan

Vele adviesgesprekken, brainstormsessies en beursbezoeken verder ligt er een uiterst ambitieus bouwplan op tafel. Met veel enthousiasme vertelt Giel over de innovatieve technieken die er worden toegepast. Het meest bijzonder is volgens hem de installatie: een combinatie van 180 PVT-panelen en adiabatische koeling. Hij licht toe: “PVT-panelen zijn zonnepanelen waarbij warmte en stroom in dezelfde collector zijn verwerkt. Bij adiabatische koeling wordt lucht gekoeld door water te laten verdampen en heb je geen andere koelmiddelen, zoals schadelijke F-gassen, nodig.” Naast deze bijzondere installatie zijn er meer duurzame keuzes gemaakt. Zo krijgt het pand een buitenbekleding die NOx (stikstofoxiden) afbreekt, wordt er luchtzuiverend sedum toegepast en is er gekozen voor witte (verkoelende) dakbedekking.

Kinderschoenen Biersteker ging met de nieuwbouwplannen nog een stapje verder dan alleen de keuze voor duurzame innovaties. Het pand wordt ook nog eens circulair gebouwd. “Dat betekent dat we materialen toepassen die demontabel en remontabel zijn”, legt Giel uit. “Wanneer we in de toekomst aanpassingen aan het gebouw moeten of willen doen, kunnen deze materialen hergebruikt worden. We maken bovendien een zogenaamd ‘materialenpaspoort’, verwerkt in een BIM-model, waarin we vastleggen wat er allemaal in het pand zit. Zo kun je later alle specificaties terugvinden en dat helpt bijvoorbeeld weer bij het onderhoud en beheer van het gebouw. Bovendien weet je later bij eventuele demontage exact wat er in een pand zit en dat zorgt voor een hogere restwaarde.” Giel heeft gemerkt dat circulair bouwen nog behoorlijk in de kinderschoenen staat en dat lang niet alle leveranciers hierop zijn voorbereid. “Maar ik ben ervan overtuigd dat het wel de standaard wordt. We worden ons steeds bewuster van het feit dat de voorraad van veel grondstoffen en materialen niet oneindig is. Dan is hergebruik de oplossing.”

Risico’s

Met het nieuwe pand op Elsenbos laat Biersteker onomwonden zien een bedrijf te zijn dat voorop loopt op het gebied van duurzaamheid. En ja, realiseert Giel zich, die keuze voor innovatieve technieken brengt extra risico’s met zich mee. “Maar alles is uiteraard goed doordacht en overwogen en als ondernemer moet je nu eenmaal risico’s durven nemen.” Hij ziet zijn nieuwe thuishaven dan ook vooral als een mooie kans om klanten te laten zien en ervaren welke nieuwe mogelijkheden er zijn op het terrein van bouw-, dak- en geveltechniek. “Wij hebben ons de laatste jaren steeds meer ontwikkeld van gevelbouwer tot een allround utiliteitsbouwer met de focus op duurzaamheid en nieuwe technieken. Ons nieuwe pand is daarvoor een fraai visitekaartje!”